Get to Know the soap you use

Γνωρίστε το σαπούνι που χρησιμοποιείτε

Όλοι χρησιμοποιούμε σαπούνια στην καθημερινότητά μας, αλλά πόσα γνωρίζουμε για αυτά; Το μάρκετινγκ μπορεί να είναι παραπλανητικό και όταν πρόκειται για ένα προϊόν που χρησιμοποιούμε στο δέρμα μας κάθε μέρα, αξίζει να γνωρίζουμε πώς παρασκευάζεται και τι είδους συστατικά περιέχει.

Έχετε νιώσει ποτέ το δέρμα σας να φαγούρα και να στεγνώνει αφού βγείτε από το ντους; Νιώθετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα για να ενυδατώσετε το δέρμα σας; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε το σαπούνι που χρησιμοποιείτε είναι πιθανότατα συνθετικό, παρά τα όσα λέει η ετικέτα. Τα συνθετικά σαπούνια χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που μιμούνται τις καθαριστικές ικανότητες του πραγματικού σαπουνιού, δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό και επιθετικό καθαριστικό που κάνει το δέρμα μας να αισθάνεται ξηρό και φαγούρα και κάνει τη χρήση κρέμας σώματος απαραίτητη για την ενυδάτωση του δέρματος.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στα «πραγματικά, φυσικά» σαπούνια και τα «ψεύτικα, φυσικά» σαπούνια και να φροντίσουμε να μην προσθέτουμε περιττές χημικές ουσίες στο δέρμα μας.

Η ποικιλία των σαπουνιών που διατίθενται στην αγορά είναι τεράστια. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους και πώς να τις εντοπίσετε; Καλή ερώτηση.

Υπάρχουν πολλά σαπούνια σήμερα που ισχυρίζονται ότι είναι «φυσικά». Τι κάνει όμως ένα προϊόν φυσικό; Είναι σημαντικό να ορίσουμε τη λέξη «φυσικό» καθώς χρησιμοποιείται στα σαπούνια και στα καλλυντικά γενικότερα. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση των λέξεων «φυσικό» και «βιολογικό» στις συσκευασίες σαπουνιού, ακόμη και αν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συστατικών είναι φυσικά ή βιολογικά.

Όταν λέμε «φυσικό» εννοούμε ότι χρησιμοποιούμε φυσικά συστατικά και παράγωγα από φυσικά συστατικά που ανακατεύουμε μαζί σε μικρές παρτίδες για να διατηρήσουμε τον έλεγχο της ποιότητας. Η διαδικασία σαπωνοποίησης μας δίνει γλυκερίνη που αγαπάμε γιατί βοηθά το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία του. Είναι τόσο απλό.

Τα Σαπούνια Καθαρισμού

Θα τα βρείτε σε κάθε είδους καταστήματα. Συνήθως τα περισσότερα από αυτά είναι εξαιρετικά συνθετικά απορρυπαντικά που περιέχουν χημικές ουσίες και συνθετικά παράγωγα που καθαρίζουν πολύ καλά αλλά και στεγνώνουν το δέρμα. Μυρίζουν φρέσκο και έχουν ωραία χρώματα, είναι φθηνά και πωλούνται σε μεγάλες συσκευασίες.

Τα επώνυμα «φυσικά» σαπούνια

Συχνά έχουν προσφορές όπως:  Αγορά 2 Πάρτε 1 δωρεάν ή κάτι τέτοιο. Είναι ως επί το πλείστον συνθετικά και μαζικής παραγωγής και περιέχουν ορισμένα οργανικά και φυσικά συστατικά σε πολύ μικρή ποσότητα, συνήθως μικρότερη από 3%, γεγονός που επιτρέπει στο σαπούνι να φέρει την ένδειξη «Φυσικό». Αυτά τα σαπούνια θα τα βρείτε σε επώνυμα καταστήματα, φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων Up Market.

Τα συνθετικά συστατικά κοστίζουν σχεδόν πάντα λιγότερο από τα φυσικά συστατικά και είναι συνήθως τοξικά. Αυτό καθιστά πολύ δελεαστικό για ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες μαζικής εμπορίας να χρησιμοποιούν συνθετικά συστατικά που συχνά μιμούνται τα φυσικά, αρκεί να μπορούν να φέρουν την ένδειξη «Φυσικά» στη συσκευασία του σαπουνιού.

Ζούμε σε εποχές που η αγορά φυσικών και βιολογικών προϊόντων αναπτύσσεται και οι καταναλωτές απαιτούν προϊόντα πιο υγιεινά και καλύτερα για το περιβάλλον. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες έχουν πηδήξει στη «φυσική» μπάντα και χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους στο μάρκετινγκ για να επωφεληθούν από τον πράσινο καταναλωτισμό. Ρίξτε μια ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θα δείτε το πλήθος των «φυσικών» ισχυρισμών για όλα τα είδη προϊόντων… που δεν φαίνονται πολύ φυσικά. Ο ορισμός τους για το φυσικό περιλαμβάνει τροποποιημένα και χημικά αλλοιωμένα συστατικά. Για αυτούς το "φυσικό" είναι απλώς ένα άλλο κόλπο μάρκετινγκ, όχι μια αναγκαιότητα.

Επιπλέον, τα συνθετικά σαπούνια δεν είναι βιοδιασπώμενα, παράγονται μαζικά με μη βιώσιμο τρόπο χρησιμοποιώντας χημικά και συνθετικά παράγωγα που ρυπαίνουν περαιτέρω το περιβάλλον.

Τα πραγματικά, φυσικά, δροσερά σαπούνια όχι μόνο καθαρίζουν αλλά και ενυδατώνουν και καταπραΰνουν το δέρμα μας, επιτρέποντας στα κύτταρα του δέρματός μας να αναπνέουν φυσικά. Για εμάς, τα φυσικά σαπούνια παρασκευάζονται από φυτικά έλαια και φυσικά συστατικά που επιλέγονται προσεκτικά και αγοράζονται, παράγονται με βιώσιμο τρόπο.

Τρόποι παραγωγής φυσικών σαπουνιών
Πώς να διαβάσετε τα συστατικά για να αποφασίσετε τι σαπούνι θα χρησιμοποιήσετε;