Ways of producing natural soaps

Τρόποι παραγωγής φυσικών σαπουνιών

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι παραγωγής φυσικού σαπουνιού: η ψυχρή διαδικασία και η μέθοδος θερμής διαδικασίας. Στο The Cool Projects χρησιμοποιούμε αυτές τις δύο μεθόδους. Ωστόσο, οι μεγάλοι κατασκευαστές σαπουνιού χρησιμοποιούν τεμαχισμένο ζεστό επεξεργασμένο σαπούνι που μετατρέπεται σε πέλλετ. Αυτά τα σφαιρίδια στη συνέχεια τήκονται για να συμπιεστούν σε σαπούνι, αφού περάσουν από κυλίνδρους βαρέως τύπου και διαμορφωθούν σε σαπούνια διαφορετικού μεγέθους. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι αυτά τα σαπούνια είναι χαμηλότερης ποιότητας, ιδιαίτερα επειδή παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Η μέθοδος της ψυχρής διαδικασίας

Τα Cool Soaps Essentials παρασκευάζονται με την κρύα διαδικασία, που σημαίνει ότι τα έλαια θερμαίνονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν. Έτσι τα λάδια δεν μαγειρεύονται και διατηρούν όλες τις καταπραϋντικές και περιποιητικές τους ιδιότητες. Στο δεύτερο στάδιο, αναμιγνύονται με νερό και υδροξείδιο του νατρίου ή (καυστική) σόδα (ή αλυσίβα) μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία σαπωνοποίησης. Τότε προστίθενται τα αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια, το παχύρρευστο μείγμα, με τη σύσταση μιας πολύ πηχτής σούπας, αδειάζεται σε καλούπια για 24 ώρες, μετά τα βγάζουν από τα καλούπια, κόβονται, σφραγίζονται και αφήνονται να ωριμάσουν φυσικά για μια περίοδο 4-6 εβδομάδων.

Αυτή η περίοδος ωρίμανσης επιτρέπει να ολοκληρωθεί φυσικά η αντίδραση των ελαίων και της σόδας, το Ph να φτάσει στο κανονικό επίπεδο για ένα φυσικό σαπούνι και επίσης επιτρέπει στο σαπούνι να στεγνώσει και να γίνει σκληρό, ώστε να διαρκέσει περισσότερο. Αυτή η διαδικασία παράγει μακράν την καλύτερη ποιότητα σαπουνιού που υπάρχει, όχι μόνο ένα πολύ καλό σαπούνι καθαρισμού, αλλά και ένα σαπούνι που φροντίζει το δέρμα μας, επιτρέποντάς του να αναπνέει σωστά και να το ενυδατώνει φυσικά. Δεν είναι πολύ παραγωγικό, καθώς περιλαμβάνει μεγάλη περίοδο αναμονής για την ωρίμανση του σαπουνιού, γι' αυτό και δεν είναι δημοφιλές στους σαπωνοποιούς μαζικής παραγωγής.

Σε αυτή τη μέθοδο επεξεργασίας σαπουνιού, η γλυκερίνη που παράγεται ως αποτέλεσμα της σαπωνοποίησης δεν αφαιρείται από το σαπούνι. Η γλυκερίνη είναι πολύ καλή για το δέρμα καθώς είναι ένα υγραντικό, που σημαίνει ότι βοηθά το δέρμα να διατηρήσει τη δική του υγρασία.

 *Σημείωση – Τα σαπούνια που παρασκευάζονται με τη μέθοδο της ψυχρής διαδικασίας έχουν ελαφρώς αλκαλικό Ph (μεταξύ 9 και 10), σε αντίθεση με το δέρμα μας που έχει όξινο Ph (μεταξύ 4 και 6). Όλη η τρέλα με το ουδέτερο Ph είναι μάλλον ανοησία, και για άλλη μια φορά ένα εργαλείο μάρκετινγκ για πώληση. 

Η μέθοδος της καυτής διαδικασίας

Τα Cool Soap Elements & Mood of the Soaps παρασκευάζονται με την καυτή διαδικασία, η οποία είναι βασικά η ίδια, με τη μόνη διαφορά ότι τα λάδια μαγειρεύονται μαζί με νερό και σόδα σε υψηλές θερμοκρασίες για ώρες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία σαπωνοποίησης και αποφύγετε την περίοδο ωρίμανσης που δεν είναι πολύ παραγωγική. Παράγει ένα σαπούνι καλής ποιότητας, αλλά τα έλαια, αφού μαγειρεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χάνουν μερικές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, παράγοντας ένα σαπούνι που είναι πολύ καλό καθαριστικό αλλά όχι τόσο καλό μαλακτικό όσο το σαπούνι ψυχρής επεξεργασίας.