«Η Αίγινα δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά είναι γεμάτη εκπλήξεις γιατί ανακαλύπτεις τα πράγματα σιγά σιγά», λέει η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, η οποία μετακόμισε στο νησί το 2012. Αυτή και ο σύντροφός της, Γιάννης Ζαγοριανάκος, παράγουν όλα τα φυσικά, μηδενικά απορρίμματα σαπουνιών, οικιακών σκευών και κεραμικών υπό την οικολογική επωνυμία τους The Cool Projects (thecoolprojects.com).
Το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας – ένα αυθεντικό νησί όπου μπορείτε να κολυμπήσετε γυμνοί σε μυστικούς κολπίσκους Μόλις μία ώρα με το φέρι από την πρωτεύουσα, η Αίγινα χρησιμεύει ως απόδραση το Σαββατοκύριακο για τους Αθηναίους, αλλά βρίσκεται εκτός ραντάρ για τους ξένους τουρίστεςΜόλις μία ώρα με το πλοίο από την ελληνική πρωτεύουσα, η Αίγινα είναι ένας κλασικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο για τους Αθηναίους. αλλά αυτό το προσβάσιμο, ανεπιτήδευτο νησί παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους τουρίστες. Όσοι έρχονται είτε κάνουν μια ημερήσια κρουαζιέρα - είτε καταλήγουν να μείνουν για πάντα. Οι γερμανοί δευτερογενείς έχουν αναπαλαιώσει τα ροζ πέτρινα σπίτια στην Παχιά Ράχη, το ομορφότερο χωριό του νησιού, και μια ομάδα Γάλλων φωτογράφων, δημοσιογράφων και σκηνοθετών έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι.
Λιγότερο φωτογενής (και πολύ λιγότερο ακριβή) από τους λαμπερούς Σαρωνικούς γείτονές της, η Αίγινα δεν έχει την Ύδρα ή την αίγλη των Σπετσών. «Δεν είναι το πιο όμορφο ελληνικό νησί, αλλά είναι ένα από τα πιο αυθεντικά», λέει η Isabelle Zigliara, μια Παριζιάνα που μετακόμισε στο νησί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. «Είναι αρκετά μικρό ώστε να γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους, αλλά αρκετά μεγάλο ώστε να συνεχίζεις να ανακαλύπτεις νέα μέρη. Υπάρχει ζωή όλο το χρόνο και μεγάλη ποικιλία σε σχετικά μικρές αποστάσεις».
Αυτή η ζωντάνια και η ποικιλομορφία είναι εμφανείς μόλις κατεβείτε από το σκάφος στην πρωτεύουσα του λιμανιού. Παιδιά με ποδήλατα αγωνίζονται κατά μήκος της προκυμαίας, μια λωρίδα από ατημέλητα όμορφα νεοκλασικά σπίτια, ενώ οι γονείς τους κουτσομπολεύουν για θεραπευμένους γαύρους σε υπέροχα παραθαλάσσια ουζερί όπως ο Σκοτάδης και η Πέτρα. Ηλικιωμένοι φροντίζουν ελληνικούς καφέδες στα παραδοσιακά καφενεία που είναι συγκεντρωμένα γύρω από την ψαραγορά, όπου οι ασημένιες σαρδέλες και οι μαργαριταρένιες κατσούλες (ένα νόστιμο ντόπιο ξυράφι) βγαίνουν κατευθείαν από τα ψαροκάικα που είναι αγκυροβολημένα κατά μήκος του λιμανιού. Σε ένα ακρωτήριο που προεξέχει στη θάλασσα, μια μοναχική στήλη στέκεται σαν φρουρός - ο τελευταίος προμαχώνας ενός αρχαίου ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα που κάποτε φύλαγε το λιμάνι. Τώρα είναι το επίκεντρο του μεγαλοπρεπούς αρχαιολογικού χώρου της Κολώνας, που πλαισιώνεται από δίδυμους κόλπους όπου μπορείτε να κολυμπήσετε κάτω από τα ερείπια.
Ομολογουμένως, η Αίγινα δεν έχει υπέροχες παραλίες, γι' αυτό πιθανώς το νησί έχει γλιτώσει από την υπερανάπτυξη. Υπάρχουν όμως μυστικοί κολπίσκοι όπου μπορείτε να κολυμπήσετε γυμνοί, ακόμα και τον Αύγουστο. Κατά μήκος της πευκόφυτης ακτογραμμής των Πλακακίων, μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα οδηγούν σε βραχώδεις κούρνιες όπου οι ντόπιοι κάνουν ηλιοθεραπεία ή ψαροτούφεκο στη μοναξιά. Η χαμηλή κόρνα ενός διερχόμενου φεριμπότ σημειώνει τη σιωπή και οι ηλιαχτίδες φωτίζουν τους Πελοποννησιακούς λόφους πέρα από τα στενά. Τα ξεθωριασμένα αρχοντικά κατά μήκος της ακτής παραπέμπουν στη φευγαλέα ακμή του νησιού του 19ου αιώνα ως η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας.
Αυτή η λαμπρή κληρονομιά – μαζί με τη διεισδυτική διαύγεια του φωτός του νησιού – είναι που τράβηξε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς της λεγόμενης γενιάς του 1930 στην Αίγινα. Τα περισσότερα βράδια μαζεύονταν στο σπίτι του Νίκου Νικολάου, ενός αριστοτεχνικού ζωγράφου, γλύπτη και ανεπανάληπτου bon viveur. Οι φίλοι του Νικολάου ήταν οι τιτάνες της ελληνικής τέχνης και λογοτεχνίας: Νίκος Καζαντζάκης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Τσαρούχης και Γιάννης Μόραλης. «Μιλούσαν, μάλωναν και γελούσαν για την τέχνη, τη φιλοσοφία και την πολιτική βαθιά μέσα στη νύχτα», λέει ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης, αρχιτέκτονας και γκαλερίστας, του οποίου η θεία ήταν παντρεμένη με τον Νικολάου. Ο Ζουμπουλάκης μετέτρεψε τον ξενώνα όπου περνούσε τα παιδικά του καλοκαίρια σε τρία γοητευτικά στούντιο (nikolaouresidence.gr). Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη μετατροπή του στούντιο του καλλιτέχνη σε μουσείο.
«Η Αίγινα δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά είναι γεμάτη εκπλήξεις γιατί ανακαλύπτεις τα πράγματα σιγά σιγά», λέει η Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, η οποία μετακόμισε στο νησί το 2012. Αυτή και ο σύντροφός της, Γιάννης Ζαγοριανάκος, παράγουν όλα τα φυσικά, μηδενικά απορρίμματα σαπουνιών, οικιακών σκευών και κεραμικών υπό την οικολογική επωνυμία τους The Cool Projects (thecoolprojects.com).
Για τη Μαρίνα, οι πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις γίνονται στο ορεινό εσωτερικό της Αίγινας. Ακολουθήστε ένα από τα μονοπάτια πεζοπορίας που έχουν χαρτογραφήσει τα Μονοπάτια της Αίγινας (aegina-hiking.com) στην Παλαιχώρα, την πρωτεύουσα του νησιού εδώ και χίλια χρόνια. Το μόνο που απομένει είναι 35 πέτρινα παρεκκλήσια διακοσμημένα με ξεθωριασμένες τοιχογραφίες και τρυφερές διατάξεις εικόνων. Ή ακολουθήστε το άρωμα του ψητού κρέατος σε φανταστικά προσιτές ταβέρνες όπως ο Αργύρης στον Μεσαγρό (ο μουσακάς είναι θρυλικός) και το Στέκι του Κυνηγού για παχιές, ζουμερές μπριζόλες στον απομακρυσμένο οικισμό Ανιτσέο. Κατεβαίνοντας από τα βουνά, η Αθήνα εμφανίζεται ξαφνικά στον ορίζοντα, μια αιθαλομίχλη πλαισιωμένη από καταπράσινους λόφους. Μόνο τότε καταλαβαίνεις πόσο κοντά στην πόλη είσαι πραγματικά.
Που να μείνω
Nikolaou Residence (00 30 6972580671; nikolaouresidence.
γρ ), το σπίτι του Έλληνα ζωγράφου και γλύπτη Νίκου Νικολάου, είναι αισθητικά τέλειο. Τρία ήσυχα στούντιο στον κήπο, επιπλωμένα με έργα τέχνης και αντίκες του Νικολάου, έχουν θέα στους ελαιώνες φιστικιών και στη θάλασσα. Δύο ακόμη δωμάτια στην κύρια κατοικία θα είναι έτοιμα αυτό το καλοκαίρι. Στούντιο από 80€ ανά διανυκτέρευση.Τι να φας
Τα φιστίκια Αιγίνης (φιστίκια) είναι τόσο γνωστά όσο και της Σικελίας. Δοκιμάστε το παγωτό φιστίκι από το γαλακτοκομείο Cherouveim και σπαγγέτι με πέστο φιστικιού στο Il Posto, ένα φιλόξενο ιταλικό στην πλατεία του χωριού Κυψέλη.
Μην χάσετε
Ο εκπληκτικός ναός της Αφαίας, στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, και μια ήπια πεζοπορία ανάμεσα στα απόκοσμα βυζαντινά ξωκλήσια της Παλαιχώρας.
Πώς να πάτε εκεί
Πετάξτε για Αθήνα και μετά πάρτε το ιπτάμενο δελφίνι (45 λεπτά) ή το πλοίο (1 ώρα 15 λεπτά) από το λιμάνι του Πειραιά. Ελέγξτε το Aegean Flying Dolphins (aegeanflyingdolphins.gr/en/) και Saronic Ferries (sf.gr/eng) για ώρες πλοίων και εισιτήρια.